Fysiotherapeutisch advies bij bekkenklachten
Tips van Floor
Op de website van Floor® vind je gratis en betrouwbare informatie rondom zwangerschap en bevalling: De tips van Floor ! Hier vind je onder andere informatie over herstel na je bevalling en na je keizersnede . Ook staat er een format Bevalplan, een paklijst voor je bevaltas, informatie over de bekkenbodem, diastase en bekkenpijn, en meer!
Bekkenpijn rondom zwangerschap
Tijdens of na je zwangerschap kun je last krijgen van zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn. Dit kan zich uiten in je onderrug, bekken, heupen, stuit, liezen, schaambot en/of bovenbenen. Hormonale veranderingen spelen een rol. Maar ook overbelasting (bv zwaar werk), stress, slechte nachtrust, depressieve klachten, angst en lage rugpijn in het verleden zijn risicofactoren.
Therapie bij bekkenklachten bestaat uit gerichte oefeningen, (houdings)adviezen en indien nodig massage, mobilisaties of triggerpointtherapie. De behandelmethode van Cecile Röst is een effectieve behandeling. Het doel is om de balans tussen je belasting (dat wat je doet) en belastbaarheid (dat wat je lijf aankan) te herstellen. Op deze website vind je meer informatie over bekkenpijn.
Stuitpijn (coccygodynie)
Een specifieke vorm van bekkenpijn is coccygodynie: stuitpijn. Mensen met stuitklachten hebben lokale pijn t.h.v. de stuit tijdens het zitten en/of fietsen, bij het opstaan, na lang staan of wandelen. Mogelijke oorzaken van coccygodynie zijn een val, een verkeerde zithouding of een bevalling. Soms is er sprake van een scheefstand van het stuitje. Bij coccygodynie kan een uitwendige correctietechniek (NIMOC) worden toegepast. Daarnaast krijg je thuisoefeningen en adviezen mee om een nog beter resultaat te behalen.
Klachten door diastase
Tijdens de zwangerschap zal er bij elke zwangere een diastase ontstaan. Dit is een vergrote ruimte tussen beide helften van je rechte buikspieren. Zo maakt je lijf voldoende ruimte voor je groeiende baby(s). Vaak herstelt dit na de bevalling vanzelf, maar soms helaas ook niet. Dit kan allerlei klachten veroorzaken zoals lage rug- of bekkenklachten, instabiliteit in de romp of darm/bekkenbodemklachten. Ook lijkt het soms alsof je (nog steeds) zwanger bent. Bij een diastase krijg je gerichte tips en oefeningen om je buikspieren op de juiste manier te belasten en sterker te maken. Hier zal een geleidelijke opbouw in zitten. Zo kun je thuis aan de slag met je herstel!
PS: vrouwen die (nog) niet zwanger zijn geweest, mannen en kinderen kunnen ook een diastase en stuitpijn ontwikkelen!
Hulp bij lichamelijk herstel na je zwangerschap
Zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn verdwijnt meestal vrij snel na de bevalling. Bij sommige moeders houden de klachten toch aan of ontstaan ze juist ná een (moeizame) bevalling. Klachten kunnen ook ontstaan doordat moeders te snel te veel gaan doen in de eerste periode na hun bevalling. Ook kan een keizersnede voor extra klachten zorgen. Op de website van Floor® vind je tips voor herstel na je bevalling en na je keizersnede. Mocht dit niet voldoende zijn, dan zoek ik graag met je uit hoe we de balans in je bekken en lijf weer kunnen herstellen. Een veel voorkomende probleem is een gebrek aan spierkracht. Bij de Hersteltrainingen werken we op een verantwoorde wijze aan je herstel.
Heb je aan de adviezen en oefeningen niet genoeg? En heb je fysiotherapeutisch onderzoek en/of behandeling (bv. massage, mobilisaties, dry needling) nodig? Ik heb goed contact met meerdere (bekken)fysiotherapeuten in Groningen waar ik je heen kan verwijzen.